onsdag 8 november 2017

En ljusglimt i höstdunklet

Över sex veckor tog det innan vi igen hade en helt klar dag, igår den 7 november, denna höst.

BORGÅ. Senast det var helt klart var nämligen den 24 september, vilket gör att det blev 44 dagar, drygt sex veckor, mellan dagarna med klart väder.
Det här är ett uttryck för att höstvädret i södra Finland mestadels är mulet.Som bäst är procenten för sol- och klarvädret ändå uppe i 38 jämfört med det långsiktiga värdet på 24 procent för november. Men vädret fortsätter att vara omväxlande men klarare än normalt så att vi till månadens mitt enligt nuvarande prognos hamnar nära 25 procent.
I fjol var november klar för 10 procent, 2015 var procenten 15 och 2014 rekordlåg dvs. 5 procent. När också december och januari numera har litet sol- och klarväder att erbjuda begriper man att folk gärna reser söderut när här är som mörkast och mulnast.
Medeltemperaturen ligger nu kring 3,0 grader, regnat har det två dagar än så länge men regnen tilltar framöver.
November har i genomsnitt en temperatur på +1,0 grad men variationerna är stora. Mildast var november november 2000 med 4,9 grader i snitt, kallast november 1993 då medeltemperaturen blev -3,4 grader.
Vackrast var november 1994 med 41 procent klart och mulnast alltså 2014 då fem procent av dagarna, ungefär en av 20 var klar. Någon snö finns inte i sikte så det skrämskott som kom i form av den första snön som låg kvar mellan den 26 och den 28 oktober ser inte ut att upprepas inom överskådlig framtid. Hur det sedan ser ut efter mitten av november är en annan sak.



Undantag. Den 7 november var helt klar. Vi får gå tillbaka till den 24 september då det hände förra gången. Bilden är tagen vid korsningen av Linnankoski- och Borggatan på förmiddagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar