söndag 26 november 2017

Blötvädret fortsätter åtminstone till lillajul

Vädertypen med regn eller blötsnö ser ut att fortsätta åtminstone i en vecka framåt till lillajul den 2 december.

BORGÅ. I dag söndagen den 26.11. vaknade vi igen till en mark täckt av snö. Det var tillika vinterns tredje snöfall. Det ihållande regn som utlovats hade övergått till ett 0-gradigt före och nederbörden övergick i själva verket mera mot mera snö än regn. Men knappast stannar snön kvar på marken, så milt, ostadigt och mera regn lurar bakom hörnet.
Regnet har impregnerat marken med i detta nu åtminstone 70 millimeter nederbörd i november. Lägg till de 95 millimeter som föll i september och de rekordhöga 207 millimeter som vi förunnades i oktober och helhetsbilden börjar klarna. Vi närmar oss en regnmängd på 400 millimeter. Det kan jämföras med den hittills blötaste sommaren 2004 då det regnade inalles 443 millimeter, men då avdunstade vattnet tack vare varmare temperaturer och flera solsnuttar än nu.
Vattensjukt
Vattnet nu i november sjunker inte längre ner i marken utan stannar kvar, diken fylls till sina bräddar och över och vattnet stannar likaså kvar på åkrar och ängar. Marken är helt enkelt regntungare och blötare än jag kan påminna mig om kanske någonsin.
Om det här är ett resultat av klimatförändringen har vi det samma att vänta år efter år, visserligen med utrymme för normala avvikelser åt det kallare då och då.
Nederbörden har åtföljts av en för årstiden mild temperatur. Medeltemperaturen är nu +3,1 grader och väntas ligga något under tre grader när vi övergår till december.
November uppvisar i genomsnitt en temperatur på +1,0 grad, dokumenterat sedan 1974, men räknat sedan 2001 är vi uppe i +1,8 grader, hösten har m.a.o. blivit mildare. Stannar temperaturmedeltalet på c. 3 grader har det 14 gånger varit mildare sedan 1974 men hela 9 gånger sedan 2000. 
Sol- och klarvädret är nu nere i 16 procent. I genomsnitt är november vacker för 24 procent.
Lördagen den 25.11. överraskade solen oss genom att lysa i c. sex timmar så det var en fjärde del vackert den dagen. En dag (7.11.) i november var helt klar, av de övriga delvis klara dagarna var den 1.11. halvklar och den 2.11. klar för 75 procent medan de övriga delvis klara dagarna har uppvisat ett sol- och klarväder på under 50 procent. 15 dagar har varit helt mulna.


Blött. På ängarna framför Kokonbacken ligger det vatten och snö, det blöta vädret gör att marken inte längre suger upp nederbörden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar