fredag 22 september 2017

Värme och sol i sikte

Efter ett tämligen grått och blött väder de senaste veckorna verkar september avslutas med högtryck, värme och sol.


BORGÅ. Om så sker håller sig medeltemperaturen vid nuvarande 12 grader  fram till månadens slut. I fjol hade september 12,4 grader i genomsnitt och det långsiktiga medeltalet är 11,9 grader, så värst ovanlig är årets september ur den synvinkeln inte.
Litet avvikande är det ändå att det inte ännu förekommit frost, åtminstone inte på Kvarnbacken, men antagligen nog på mera låglänta marker. Mellan den 17 och 20.9. var nattemperaturen hemma på Brinkgatan nere i 4 grader medan Harabacka mätstation däremot visade 2 grader som lägst, vilket torde ha inneburit frost där. 
De soliga och varma dagar som nu väntas pågå fr.om. lördagen den 23 till onsdagen 27.9. höjer på procenten för sol- och klarvädret. Det är nu kring 25 procent och väntas stiga till över 30 när september övergår i oktober. Men normalt är det klart för 46 procent så september 2017 har varit betydligt mulnare och regnigare än normalt. 
Regnigt i år, torrt i fjol
I genomsnitt faller det kring 81 millimeter i september men för tillfället är vi redan uppe i 103 millimeter.
Skillnaden mellan september i fjol är markant. Förra september var nämligen länge torr, samma gällde f.ö. också oktober. Mellan den 6 och 28 september 2016 var det regnfritt men t.ex. den 3.9. föll det hela 45 millimeter så totalnederbörden för september i fjol uppgick ändå till 70 millimeter under fem regndagar. I år har det regnat ungefär var annan dag.



Lummigt. Gröna träd och buskar prunkar fortfarande vid Maren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar