fredag 15 september 2017

Regnigt och ingen frost

När september nu passerar sin mitt är det uppenbart att det har varit varmare, regnigare och mulnare än normalt.

BORGÅ. Medeltemperaturen 12,9 grader är över en grad högre än i genomsnitt och varmare än i september i fjol som hade 12,3 grader i temperaturmedeltal.
Den stora skillnaden mellan året innan och i år är att september 2016 var relativt solig med 49 procent sol- och klarväder. För tillfället har det varit vackert för 25 procent. I genomsnitt är september vacker för 46 procent.
Regnmängden är i nuläget uppe i 85 millimeter. Det är några millimeter mera än månadens genomsitt på 81 millimeter, men nu ser det ut att bli torrare med regndagar på bara en eller två de följande tio dygnen.
Ingen frost
Det fuktiga, milda vädret har gjort att de i september normalt kalla nätterna med frost som i genomsnitt slår till den 18 september verkar utebli. I stället har dimman dragit in på morgnar och förmiddagar. Som varmast var det den 1 och 12.9. med en temperatur på 18 grader och som kallast 5 grader i slutet av första veckan i september. Men efter den 11.9. har nattemperaturen inte gått ned under 10 grader.
I fjol hade vi den första frosten den 19 september men året innan först den 5 oktober. Normalt har vi de första frostnätterna i september. Sedan 1974 har frosten slagit till senare än i september bara åtta gånger, och bara två gånger sedan år 2000. Den senaste tidpunkten för frostens ankomst var de facto 1980 då det skedde den 23.10. Tidigast hade vi frost den 26.8. 1984. Det är enda gången som det förekommit frost i augusti.
Träden börjar i alla fall få höstfärger, för björkarnas del går det i gult, för lönnarnas del mot det röda. Men de flesta löv finns kvar på träden och rönnbären lyser röda på träden och lingonen på marken i skogen.



Höstrött. Rönnbär finns det gott om i år. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar