torsdag 7 september 2017

September blir kyligare och regnigare

Då senaste inlägg i denna väderblogg skrevs var prognoserna om septembervädret positiva. Nu är det ett annat ljud i skällan.

BORGÅ. Meteorolog Markus Mäntykangas diskuterar om förändringen i prognoserna på sin väderblogg på Forecas hemsida genom att rubricera inlägget ungefär ” Man väntade sig en varm september men det utlovas kallt väder”.
Ja, enligt Mäntykangas ska det rentav bli kallare än i genomsnitt. Orsaken är att den varmare vädertypen parkerat sig längre norrut. Dessutom blir det regnigare än utlovat, vilket innebär att det regnar åtminstone i någon mån s.g.s. varje dag.
En grad kallare
Månadsskiftsprognosen i början av september utlovade ett temperaturmedeltal på 13,5 – 14 grader men nu verkar det sannolikt att genomsnittstemperaturen blir en grad lägre, dvs. kring 12,5 – 13 grader i mitten av september. Med dagstemperaturer kring 16 och nattemperaturer kring 10 p.g.a. det allt mer molniga vädret är det precis vad man kan vänta sig. 
Men det är egentligen ett ganska milt väder för årstiden eftersom genomsnittet för september som helhet lyder på 11,7 grader. Då ska vi samtidigt minnas att månadens andra hälft ännu är helt öppen.
Mulet har det varit också hittills, procenten för sol- och klarvädret är nu omkring 25, medeltemperaturen ligger på drygt 12 grader och regnmängden är futtiga 1 millimeter. Men senare i dag, torsdag den 7.9; börjar det dra in regn från ost och det fortsätter med längre eller kortare avbrott ungefär dagligen.Nya vyer. Byggnationen vid Alexandersbågen på västra åstranden bjöd på nya panoraman efter sommaren. Hus stiger upp som svampar ur jorden och i olika färgsättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar