torsdag 13 april 2017

Påsken blir vintrig

Gåtan beträffande påskens väder är löst. Det blir en återgång till vintern och påsken är dessutom vintrig ovanligt sent. Som bäst snöar det och ett vitt snötäcke breder ut sig över gräsmattor och gårdsplaner.


BORGÅ. Meteorolog Pekka Pouta uttalar sig i en kolumn på Mtv3:s hemsida i dag på skärtorsdag om påskvädret:
– En så här kall period under en påsk som infaller så här sent minns jag inte. Glöm promenaderna och förhåll er till påsken som till skidlovet, då kan det blir roligt.
Till påsktrafiken utlovas någorlunda hyggligt före i söder men längre norrut minskar sannolikheten för att temperaturen ens håller sig över 0 grader och det snöar allmänt. De som bytt till sommardäck ska vara beredda på att köra till sidan av vägen om det börjar snöa kraftigare, konstaterar Pouta.
Kallt
Karakteristisk för påsken är det kalla vädret, orsakat av vindar från nordost. Våg efter våg med kall luft strömmar nu in från Ryssland. I söder stiger temperaturen över 0-strecket till eftermiddagarna men under nätter och på förmiddagar är det köldgrader, i söder till och med ned till fem–tio grader.
Utsikterna för april som helhet tyder på en medeltemperatur under det normala på 4,0 grader och närmar sig nu något kring 3,3 grader om det inte svänger om rejält.


Snön är tillbaka. Påsken blir vintrig trots att den i år infaller relativt sent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar