måndag 24 april 2017

April kan bli kallast på 20 år

Våren ligger efter i tidtabellen med c. 2 veckor. Det har man känt i kroppen och om det har man kunnat läsa i tidningarna. Ifall det kyliga vårvädret fortsätter till första maj kan april bli den kallaste på 20 år.

BORGÅ. Som bäst är medeltemperaturen 2,2 grader. Vädertypen med växlande molnighet och nederbörd i alla former – regn, snö och hagel – samt kalla nätter och fem-sju plusgrader på dagen bäddar sannolikt för en månadstemperatur på +2, 6 grader eller någon tiondel högre. 
Den långsiktiga medeltemperaturen för april är 4,0 grader, räknat under 44 år. Senast det var minst lika kyligt i april var 1997 då månadens medeltemperatur blev +2,1 grader. 2013 var genomsnittstemperaturen +2,8 grader liksom år 2003. År 2014–2016 var den däremot snäppet över +5,0 grader alla år.
Åskknallar
Ett för april typiskt väder med allt från solsken till snöbyar, regn- och hagelskurar har varit standarden också för i år. Ja, den 21 april hördes t.o.m. åskan en kort stund på eftermiddagen.
Det omväxlande vädret har inneburit att de helt mulna dagarna nu räknas till två liksom också dagarna med minst 75 procent vackert. Alla andra 21 dagar har det varit mer och oftast mindre solskenstimmar, medan kvällarna och nätterna varit klara och kalla.
Vädret till 1 maj är en öppen fråga, vilket meteorolog Anne Borgström konstaterade i går på tv. Antingen får vi varma vindar från syd och sydväst då temperaturen kan stiga till upp emot 15 grader eller så stannar värmen vid bara 10 grader.
Meteorologiska institutets prognos för första majveckoslutet lördagen den 29.4. – 1.5. utlovar temperaturer från 6 upp till 13 grader den första maj medan Foreca förutspår något mellan 7 till 11 grader för samma tid. 



Efter åskan. Fredagen den 21 april gick åskan över Borgå på eftermiddagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar