söndag 5 februari 2017

Gråvädret övergår i köldperiod

Vintern släpper inte sitt grepp. Den tidigare prognosticerade milda februari övergår i en andra köldperiod denna vinter fr.o.m. måndagen den 6 februari då nordostliga vindar från Sibirien drar in över vårt land.

BORGÅ. Från måndag till fredag den 10.2. utlovas soliga, klara dagar med ned mot 20 grader kallt på nätterna och 10–15 grader kallt på dagen. Det sänker givetvis kraftigt på den rådande medeltemperaturen som nu på Runebergsdagen den 5.2. är -0,3 grader.
Myt
Runebergsdagen har i allmänhet uppfattats som kall, men statistiken visar att det är en myt. Sex gånger har dagen allt från 1974 varit riktigt kall med temperaturer mellan 10 och 25 köldgrader medan den 18 gånger varit ovanligt mild. I fjol hade Runebergsdagen en temperatur på mellan 0 och 5 köldgrader, i år verkar den bli ungefär likadan.
Hur som helst inskränks alltså inte vinterns kalla period till den tredagars köldknäpp som noterades den 4–6 januari. Hur det blir efter mitten av februari är ännu oklart, men det tyder på en fortsättning med normalt kallt väder kring 5–6 köldgrader. I så fall verkar hela vinterns medeltemperatur landa kring kanske en grad under det normala, som är -4,4 grader.
Sol- och klarvädret i februari kommer också att bli högre än nuvarande 0 procent. December var vacker för 24 och januari för 23 procent, eventuellt blir det ungefär lika klart i februari. Det skulle innebära ett genomsnitt på drygt 20 procent. På lång sikt är vintern vacker för 30 procent, räknat sedan 1974.

Ännu får vi vänta omkring två månader på dagen då temperaturen stiger till +10 grader. I medeltal sker det kring den 10 april och i fjol var det dags den 28 mars.


Grått blir soligt. Den 4 februari var ännu vädret grått och milt men ett omslag till det kallare nästa vecka gör att vinterns köldperiod inte inskränktes till de tre dagarna den 4–6 januari. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar