tisdag 31 januari 2017

Fortsatt milt vinterväder

Januari fortsatte liksom den första vintermånaden december med ett mildare väder än normalt. Den övervägande mulna och tidvis blida väderleken gjorde att sol- och klarvädret höll sig under det normala, men ännu finns det snö kvar på marken.

BORGÅ. Medeltemperaturen -2,7 grader är 2,5 grader högre än normalvärdet på -5,2 grader i januari. Tre gånger har januari varit mildare sedan 2000 och åtta gånger sedan 1974. Det för in årets januari i den mildaste femte delen räknat under 44 år.
Den mildaste januari upplevde vi 1989 då medeltemperaturen var 0,0 grader. Kallast var den legendariska januari 1987 då det i genomsnitt var -17,8 grader.
Med undantag för den 4–6 januari och ett fåtal andra dagar har temperaturen sågat kring 0-strecket. Nyårsdagen firades t.ex. i en temperatur mellan -2 och +1 grader och utan snö på marken.
Den nämnda tre dagar långa köldperioden sänkte ordentligt på medeltemperaturen, som utan den kalla perioden omkring trettondagen, hade slutat på ungefär -1,2 grader. Kallast var det på morgonnatten den 6 januari då temperaturen var nere i 24 köldgrader. På sina håll, där det var låglänt och kölden kapslades in i en ficka, var minimitemperaturen nere i c. 30 köldgrader. Mildast hade vi den 10, 19 och 26 januari med tre värmegrader.
Soldagar
Sol- och klarvädret uppgick till 23 procent. Det är sex procentenheter lägre än medeltalet för de senaste 44 åren.
Sju gånger har det varit vackrare sedan 2000, dvs. på 18 år, så någon bottennotering talar vi inte om.
Den inregistrerades för januaris del 1998 då det var klart för bara 10 procent. Vackrast var inte så oväntat den smällkalla januari 1987 med 65 procent klart väder. Dagarna med minst 75 procent vackert blev tre denna januari medan de helt mulna dagarna räknades till 15.
Snö kvar
December hade tidvis snö men avslutades utan snö på marken, men från den 2.1. fick vi under tre dagar upp emot 20 centimeter snö.
Det milda vädret naggade därefter på snön som kring den 14.1. var nere i 15 centimeter och tre dagar före månadsskiftet i 8–9 centimeter. Den blöta snö som föll den 30 januari fick snötäcket att igen växa till sig till ungefär 10 centimeter, enligt mätstationen i Harabacka.
Nederbördsdagarna i januari blev 16 jämfört med normalvärdet 18. Det föll såväl snö som snöslask och regn.
Mest nederbördsdagar i januari hade vi 2005 då det uppgick till 26, minst var de i januari 1987 och 1992 då de räknades till nio stycken.
Februari ett frågetecken
Februari är vår kallaste månad med en medeltemperatur på -5,6 grader i genomsnitt. Som prognosen nu ser ut verkar bli litet kallare, dvs. normala temperaturer fram till månadens mitt.
Om den milda vädertypen ändå håller i sig därefter kan februari bli vinterns mildaste månad.  I december var medeltemperaturen -1,1 grader, i januari -2,7 nu återstår att se vad februari för med sig. Sannolikt stannar ändå vinterns temperaturmedeltal i trakten av -2 grader, vilket är nästan 2,5 grader mildare än genomsnittet på -4,4 grader.
I februari har vi normalt en temperatur på -5,6 grader, det är vackert för 38 procent och det faller nederbörd i 14 dagar. I fjol var medeltemperaturen så hög som -0,5 grader, det var vackert för 18 procent och det föll nederbörd i 21 dagar.



Soldis. Mot slutet av januari låg dimman i ett par dagar tät över vatten och is på Vessö. Fotot togs den 27 januari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar