onsdag 15 februari 2017

Fortsatt upp och ned

Några längre enhetliga perioder med kallt eller milt tycks inte förekomma denna vinter. Februari som var kall i närmare en vecka blev tack vare Föhnvindar igen mild men till månadens slut utlovas igen mera kyla.

BORGÅ. Medeltemperaturen den 15 februari på -4,4 grader är 1,3 grader mildare än månadens långsiktiga genomsnittstemperatur -5,7 grader. När februari övergår till mars ser det ut som om medeltemperaturen skulle stanna på fyra köldgrader, vilket i sin tur skulle betyda att vinterns medeltemperatur blir kring -2,6 grader, dvs. 1,8 grader mildare än i genomsnitt. Vintern 2013-2014 och 2014-2015 var ännu mildare med genomsnittstemperaturer på -1,9 och -1,2 grader så onormalt är det inte.
Men solen har till mångas glädje också hälsat på, vilket innebär att det i detta nu har varit vackert för 46 procent i februari. Det ovanliga är att det också var klart och soligt under Föhnvindperioden den 12-15 februari då dagstoppen som högst var +7 grader. Natten till den 14.2.var nattemperaturen också och nosade över 0-strecket för att som lägst vara två värmegrader.

Någon nederbörd har inte förekommit just alls, snötäcket är som bäst uppe i 13 centimeter och torde förbli i de trakterna till slutet av månaden eftersom det snart igen blir kyligare.


Strandhund. Molly vid stranden på Vessö den 15.2. En tunn isskorpa har lagt sig över det tidigare öppna havet, men det är skäl att hålla sig på land om man vill vara torrskodd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar