måndag 17 oktober 2016

Mulet och torrt högtrycksväder

Hösten kan vara regnig och blåsig eller som i år torr och rätt mulen. De flesta föredrar det senare alternativet.

BORGÅ. Som bäst ligger medeltemperaturen kring 6,0 grader, dvs. det samma som på lång sikt för hela oktober månad.
Några milstolpar passerades före månadens mitt. Den 13 oktober gick temperaturen ned till 0 grader, vilket i genomsnitt sker den 26.9. Den första frosten hade vi redan den 19 september.
Första snön
Dessutom föll det samma 13.10. några minimala, knappt synliga snöflingor, så enligt min definition på den första snön så föll den alltså den 13 oktober.
I fjol skedde det konstigt nog exakt samma dag men år 2015 så sent som den 21.11.
Meteorologen definition på den första snön är annorlunda: det ska falla snö som blir kvar på marken till följande dag, smälter den alltså bort under natten är det inte ännu det samma som den första snön meteorologiskt sett.
Ett envist högtryck som parkerat över södra Finland har fört med sig en vädertyp som på finska kallas pilvipouta, på svenska ungefär uppehåll med molnighet. Det har medfört låga havsvattennivåer, under weekenden var nivån igen 55 centimeter under det normala.
Det mulna vädret började efter den 10 oktober då det först söndagen den 16 oktober igen syntes litet solsken i ett par, tre timmar. Men mera utlovas denna vecka. Nu är procenten för sol- och klarvädret 44, den 10.10. var den 66 och den 5 .10. hela 85. Genomsnittsvärdet för oktober är 36 procent klart.
Litet regn
Regnmängden är nu uppe i 1 millimeter, men eftersom nederbörden fallit som duggregn i tre dagar, och det ska vara minst 1 millimeter/dygn för att det ska räknas som en regndag, har vi ännu inga regndagar i oktober.
Men också mera regn, fastän i små mängder, utlovas till slutet av den här veckan.
Rekordtorrt
Hur som helst har hösten i september och oktober varit rekordtorr. De facto har jag inte noterat något liknande för en enda höst sedan väderstatistiken började bokföras i mitten på 1970-talet.
Vinterprognoser
Om vintern fram till slutet av januari konstaterar meteorologiska institutet i sin långsiktsprognos att den blir 0,5 – 1,0 grader mildare än normalt medan nederbörden håller sig till det normala.
En svensk vinterprognos går i samma banor, det blir milt men också ganska blött. Helt på sin egen linje är sedan en nypublicerad dansk prognos för vintern i Skandinavien. Den utlovar mycket snö och köld. Någon av prognoserna kommer antagligen att stämma för oss i södra Finland, frågan är vilken?




Mulet men torrt. Det soliga vädret slog om till helt molnigt efter den 10 oktober, men regnmängden är bara 1 millimeter så här långt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar