tisdag 25 oktober 2016

Lång period med torka tog slut

Liksom i september kännetecknades höstvädret i oktober av en lång torrperiod som avslutades den 24 oktober.

BORGÅ. I september var det uppehåll mellan den 6 och 28.9 medan det för oktobers del var torrt fram till den 24.10. Men eftersom det också var uppehåll den 30 september blev perioden utan nederbörd 24 dygn medan den i september var 22 dygn. I dag den 25.9. var det sedan dags för snöslask. Redan den 24 oktober föll det 1 millimeter nederbörd och nu den 25.10. är nederbördsmängden uppe i 2 millimeter. Mycket är det inte, men resten av dagen och månaden blir regnig med alla former av nederbörd.
Unikt
Torrperioden är unik, eftersom något liknande inte har noterats. Närmast ligger hösten 1993 då det var tre nederbördsdagar i september och 8 i oktober. Torrperioden pågick då under dagarna den 13.9. – 5.10.1993; dvs. i 22 dygn.
Kallare
Men nu utlovas mera snöslask, snö och regn under den pågående veckan med temperaturer kring 0 och 6 grader medan det fr.o.m. månadsskiftet blir ännu kallare och temperaturen pendlar mellan 0 och 2 grader fram till den 6.11.
Oktober månads medeltemperatur ser därmed ut att gå under 5 grader, dvs. åtminstone en grad under det normala. Ännu i mitten av oktober var medeltemperaturen 6,2 grader.
Det klara väder som rådde fram till den 10.10. slog om till mulna dagar med högtryck. För tillfället är procenten för sol- och klarvädret kring 30 och den sjunker ytterligare när månaden går mot sitt slut. I genomsnitt är det vackert för 36 procent i oktober. I fjol var det klart för rekordhöga 55 procent.


Snöslask. Den 25 oktober knackade vintervädret på dörren då säsongens första snöslask var ett faktum. De första lätt räknade, lätta snöflingorna noterades redan den 13.10.


Rök och brand. Den 24 oktober brann Euromasters däckdepå i Östermalm, bilden är från fönstret hemma i riktning ost. Händelsen gick över nyhetströskeln på nationell nivå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar