lördag 8 oktober 2016

Lågvatten och solsken

Liksom september har oktober inletts med sol men också kallare temperaturer. p.g.a. årstiden. Denna lördag den 8.10. var också havsvattnet bl.a. på Vessö ovanligt lågt.

BORGÅ. Medeltemperaturen i skrivande stund ligger fortfarande över månadens normaltemperatur, den förra är nu 7,4 grader medan snittemperaturen i oktober är 5,9 grader.
Det är delvis en ”synvilla” beroende på att månadens tre första dagar var milda med dagstemperaturer på 15 grader men sedan blev både natt- och dagstemperaturerna kallare.
Från den 2.10. har nätterna uppvisat temperaturer kring +2 grader och frost har förekommit alla morgnar från den 2–7.10. medan det i natt i och med ett mulnare väder var 6 grader som kallast. Dagstemperaturerna har pendlat kring 8 till 11 grader så kring mitten av månaden torde vi få en genomsnittstemperatur i närheten av månadens medeltal 6 grader.
Soligt
Men soligt har det varit och det gör ju att hösten känns betydligt behagligare än då det regnar och är mulet.
Som bäst är procenten för sol- och klarvädret höga 78, i genomsnitt är oktober vacker för 36 procent. Vackrast var de facto oktober förra året med 55 procent klart, mulnast oktober 1974 med bara 18 procent vackert. För närvarande har det heller inte regnat alls och prognosen fram till månadens mitt talar om bara litet regn på kommande.
När det nu blåser nordostliga vindar och ett högtryck inverkar på södra Finlands väder har det resulterat i lågvattenstånd. I dag den 8.10. var vattenståndet i Borgå som lägst -55 centimeter och vid middagstid 50 centimeter under det normala. Samma var situationen i november 2014 så helt unikt är det inte.
Men i.o.m. at högtrycket försvagas går också vattenståndet upp mot det mera normala, det slår nu också om till mulna dagar och dagstemperaturer på c. 7 och nattemperaturer kring 2–3 grader nästa vecka. Normalt höstväder med andra ord.


Lågvatten. I Borgå uppmättes ett vattenstånd på 55 centimeter under det normala lördagen den 8 oktober, vilket också syntes vid stugan på Vessö.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar