tisdag 7 juni 2016

Sommarstorm i ost och norr

En sommarstorm från Grönland sveper in över norra Österbotten och södra Lappland torsdagen den 9 juni. I söder blir det bara blåsigt, spridda regnskurar och kallt.

BORGÅ. Stormväder i juni förekommer i genomsnitt vart tionde år så det är ett ganska ovanligt fenomen.
Här i Borgåtrakten syns det mest i låga temperaturer, till torsdag utlovar Foreca bara 10 grader som högst, och omväxlande väder med litet regn och halvklart.
Medeltemperaturen är nu 14,5 grader och sjunker åtminstone fram till början av nästa vecka. Efter de tre heta dagarna i början av juni med rekordvärmen 28 grader den 2.6. skedde ett temperaturfall på över 10 grader. I synnerhet nattemperaturen har varit låg, under de senaste dygnen har den rört sig kring fyra och fem värmegrader.
Nu verkar det som om medeltemperaturen skulle bli omkring 14 grader till månadens mitt men fr.om. nästa veckas torsdag blir det varmare med dagstemperaturer på över 20 grader på dagen och över 10 grader nattetid. Det kan i bästa fall innebära en genomsnittstemperatur på 15–16 grader för juni som helhet, vilket måste anses som ganska bra för i fjol och året innan var medeltemperaturen i juni under 14 grader.
Junivädret har hittills också varit relativt soligt. Procenten sol- och klarväder ligger nu på 70 men mycket återstår av månaden och allt kan hända.
Två åskväder har noterats den 2–3 juni, båda extremt lokala. På stugan på Vessö dundrade det och föll sammanlagt 3 millimeter regn. I Borgå regnade det i samband med åskan den 2 juni nere vid ån cirka 1-2 millimeter medan det inte föll en droppe hemma på Kvarnbacken. Så regnmängden i Borgå är fortfarande 0 millimeter, uppmätt på Kvarnbacken.



Junidopp. Simglada flattyn Molly tar sig ett dopp i Sondby träsk den vackra försommardagen den 7 juni. Men till torsdag blir det regn och kyligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar