onsdag 15 juni 2016

Sommaren återvänder

Man kan nog säga att maj och juni, vår och sommar, bytte plats fram till nu, men nu verkar sommarvädret återvända.

BORGÅ. Med undantag för de tre första heta junidagarna har vädret fram till mitten av juni varit svalt men samtidigt övervägande torrt och soligt.
Perioden mellan den 4 och 14 juni uppvisade nattemperaturer från fyra till nio grader medan dagstemperaturen låg mellan 15 och knappa 20 grader. Men nu den 15.6. stiger temperaturen till över 20 grader och den nordanvind som länge blåste har slagit om till sydost. Vattentemperaturen på Vessö som i början av juni var uppe i 19 grader sjönk ända ner till 7 grader, för att nu ligga vid 14.

Mot det normala

Medeltemperaturen vid månadens mitt är 13,3 grader, vilket är nästan två grader lägre än normalt. Om Forecas prognos stämmer ska det i fortsättningen vara en medeltemperatur på cirka 16,6 grader, vilket skulle resultera i en månadstemperatur på omkring 15,0 grader, dvs. ganska nära det normala.
Sol- och klarvädret är för närvarande uppe i drygt 60 procent men i fortsättningen utlovas omväxlande solväder, så hur det går är ännu öppet. 
Regnmängden i Borgå är nu 12 millimeter, uppmätt den 8 och 10 juni. Inför och under veckoslutet ska det regna åtminstone två dagar och men knappt något alls under midsommarveckan. Normalt faller det drygt 80 millimeter i juni, så det har varit ganska torrt tillsvidare.

Hygglig midsommar

Midsommaren förutspås bli halvklar med en temperatur på mellan 12 och 22 grader, dvs. mycket bättre än i fjol och inte minst året innan, då det t.o.m. kom litet snöslask på midsommardagen och temperaturen var mellan 7 och 13 grader.



Sommargrönska. Olika växter blommar i Japanska parken i Borgå under sommaren, fotot är taget den 7 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar