måndag 27 juni 2016

Blåbären mognar tidigt

Den fuktiga och tidvis varma juni har fått blåbären att mogna ovanligt tidigt.

BORGÅ. Det märktes på Vessö där jag i dag den 27 juni kunde plocka säsongens första blåbär. I fjol som var det andra fina blåbärsåret i följd var de första blåbären också tidiga och färdiga att plockas den 4 juli, i år alltså en vecka tidigare.

Hygglig midsommar

Midsommarens heta dag den 26.6. bidrog till mognadsprocessen. Samtidigt var hela midsommaren rätt bra och varmare än under flera år. Midsommarsöndagen kom t.o.m. med hetta, vilket inte skett under midsommaren sedan 2001.
Fredagen den 24.6. denna midsommar höll sig temperaturen mellan 12 och 21 grader, det var klart för en åttondel och det föll 1 millimeter regn. På lördagen pendlade temperaturen mellan 15 och 24 grader och det var halvklart och inget regn. Söndagen den 26.6. var temperaturen uppe i 27 grader och nere i 15 grader som kallast. Det var vackert för 62,5 procent och regnfritt.
Juni har så här långt haft fyra heta dagar (5 normalt) och fler lär det inte bli. Medeltemperaturen kommer att vara ungefär som normalt medan sol- och klarvädret blir sämre än på lång sikt.
Nu har det igen blivit kyligare och mulnare, det utlovas omväxlande väder, temperaturer på omkring 20 grader på dagen och regn allt emellanåt. Någon värmebölja finns inte i sikte åtminstone enligt prognoserna fram till den 9 juli.




Blåbären börjar vara färdiga. De första blåbären är här en vecka tidigare än i fjol, vilket också var tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar