söndag 24 januari 2016

Nu blir det regn

Vädret håller snabbt på att förändras från iskallt till normalt och fr.o.m. tisdag stiger temperaturen över 0 grader.

BORGÅ. I Forecas prognos framtill Runebergsdagen den 5.2. ingår givetvis en viss osäkerhetsfaktor för att den sträcker sig så långt framåt. Men den visar i alla fall att det blir blida med snöslask och t.o.m. enbart regn räknat från den 26 januari.
Mtv3:s meteorolog Liisa Rintaniemi framhöll igår att det rentav finns en risk för att snötäcket i söder försvinner: den snö som fallit och i dag uppgår till c. 20 cm är nämligen lätt yrsnö som ett eventuellt regn beskattar hårt och dessutom utlovas temperaturer på upp till +6 grader den 30.1.
Snabbt mildare
Allt detta innebär att medeltemperaturen för januari blir högre (mildare) dag för dag och att den när månaden är till ända ungefär stannar på c. 10,5 - 11 köldgrader. Genomsnittet för januari är -5,3 grader.
Ponera att medeltemperaturen fram till månadens slut skulle ligga på 0 grader. Då skulle vi få en medeltemperatur på drygt -10 grader för januari men när den de facto medeltemperaturen t.o.m. den 31.1. ändå är någon eller några grader på minussidan blir det litet kallare i medeltemperatur i alla fall.
Nu är det också slut på det vackra vädret men inte helt och hållet. Till den 28 och 29 finns solchanser men procenten för sol- och klarvädret som nu lyder på drygt 30 går nog ner till c. 27 när januari övergår i februari. I genomsnitt är det vackert för 29 procent i januari. I fjol var procenten 12 men den rätt kalla januari 2014 med -7,2 grader i genomsnitt var den uppe i 35.


Ännu snö. Men hur länge? Snart utlovas plusgrader, snöslask och regn och det bestående snötäcket kanske försvinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar