lördag 16 januari 2016

Fortsatt vintrigt väder

Vintern kom i år oväntat snabbt med temperaturer nere i närmare 30 köldgrader före den 10.1. Också snötäcket ökade med 20 centimeter i samband med ett snöoväder litet före mitten av januari.

BORGÅ. Kvällstidningarna tutar nuförtiden ut varje väderomslag som ett stort drama och samma gällde det snöoväder som drog in över södra Finland tisdagen den 12 januari och som väntades fortsätta nästa dag och medföra snö på upp till 40 centimeter.
Det här stämde sist och slutligen in bara till 50 procent. Snötäcket ökade med 20 centimeter och yrvädret pågick i ett dygn. Men mera snö har fallit s.g.s. varje dag och som bäst har vi c. 25 centimeter snö i Borgåtrakten.
Januari visade sjunkande temperaturer allt från månadens första dag och de riktigt kalla dagarna kom den 5 - 8.1. med en köldtopp på -27 grader den 8.1.  Sedan följde några dagar med temperaturer på i genomsnitt c. 10 köldgrader, men fr.o.m. i dag den 16.1. har nattemperaturen igen fallit till under 20 grader och dagstemperaturen rör sig kring 14-15 köldgrader. Så ska det fortsätta med en  kantring mot det mildare fr.om. nästa fredag den 22.1. Till den 28.1. förutspår Foreca t.o.m. en dagstemperatur på 0 grader, så januari kan, om det vill sig. t.o.m. uppvisa upp ett litet blidväder mot slutet.
Kallt
Men medeltemperaturen för januari 2016 kommer antagligen ändå att röra sig kring 12,5 - 13 köldgrader, vilket skulle vara den tredje kallaste för januaris del efter de ”omöjliga” januarimånaderna 1985 och 1987 med -15,3 respektive -17,8 grader i genomsnitt.
Intressant att notera är ECMWF:s långtidsprognos, som hittas på meteorologiska institutets hemsida: fmi. fi.
I den förutspås vintervädret fram till april. Här talas det i klartext om mildare temperaturer än normalt för februari-mars med 70-80 procents sannolikhet.
Trot´t den som vill. Förra långtidsprognosen i början av december siade också om en mild vinter, vilket alltså inte stämde in för januari månads del.




Snö och is. Isen på Vessö i riktning Tackholmarna har lagt sig och snön har täckt in det mesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar