onsdag 11 november 2015

Vintern låter vänta på sig

Förra veckan uppmättes ett nytt värmerekord på Kimito på 14,3 grader, i Borgå var temperaturen 14 grader, också det ett nytt rekord för november. Vintern är ordentligt försenad och enligt en färsk tremånaders prognos fram till slutet av februari blir det knappast mycket snö och ordentligt kallt åtminstone i södra Finland.

BORGÅ. Snö finns än så länge bara i norr medan den termiska vintern i det här skedet borde ha börjat i mellersta och norra Finland. Den termiska vintern är här när temperaturen permanent håller sig under 0 grader.
I Borgå ligger medeltemperaturen som bäst kring 6,7 grader, dvs. 6 grader högre än i genomsnitt för november.
Enligt meteorologiska institutet blir vinterns värmerekord allt vanligare, i Tyskland är värmerekordet för november nu 22,7 grader, uppmätt i Garmisch-Partenkirchen medan det i Wales den 1 november uppmättes 22,3 grader.
Vintern förutspås vara fortsättningsvis mild, beroende på föhnvindeffekten och sydvästliga vindar som för med sig mild luft från Atlanten. Den hittills mildaste vintern i Borgå inföll 2007-2008 med ett genomsnitt på +0,5 grader. Tiden för kyla, snö och is minskar hela tiden.
Enligt ECMWF:s långtidsrapport från december till slutet av februari utlovas 1-2 grader mildare temperaturer i Finland än normalt. Chanserna för större nederbörd är 70-80 procent när den statistiskt sett är 50 procent.
Senast kallt 2009-2010
I fjol var vinterns medeltal i Borgå -1,2 grader, året innan -1,9 grader. I genomsnitt ska det vara -4,4 grader kallt. Vintern 2012-2013 kom ganska nära medeltalet, då var vinterns genomsnitt -4,8 grader (-6,3/-5,2/-2,3 grader för december-februari). Den närmast liggande kalla vintern var 2009-2010 med en genomsnittstemperatur på -8,6 grader. Då hade december -5,1 grader, januari -12,1 och februari -8,7 grader i genomsnitt.
Som bäst utlovas ingen snö i södra Finland de närmaste två veckorna, medeltemperaturen sjunker mot slutet av perioden till c. +1 grad, men någon termisk vinter verkar det inte bli för novembers del. Procenten för sol- och klarvädret har sjunkit till under 30 och närmar sig långtidsvärdet i november på 25 procent. Regnmängden är för tillfället drygt 20 millimeter men väntas stiga den närmaste veckan.


Sol över Maren. På morgonen den 11 november kunde man från Maren se revor i molntäcket i riktning sydost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar