tisdag 17 november 2015

Snön kommer - är du redo?

Den i oktober så soliga och rekordtorra hösten har fortsatt med för årstiden höga temperaturer långt in i november, men kring den 20.11. ser vädret ut att bli normalt kyligt. Då verkar den första snön att komma också till södra Finland.

BORGÅ. Som bäst är medeltemperaturen aningen under 6 grader, dvs. nästan 5 grader mildare än i genomsnitt för november. Men till fredag eller senast i början av nästa vecka sjunker temperaturerna så att dagstemperaturen håller sig kring 0 grader och nattemperaturen några grader på minussidan. 
Det här indikerar samtidigt en medeltemperatur för november på något mellan 3,5 och 4 grader. I så fall skulle det ha varit varmare i november endast sex gånger sedan 1974. Rekordmilt i november hade vi år 2000 då medeltemperaturen var +4,9 grader. Kallast var november 1988 med -3,0 grader i genomsnitt. Det långvariga medeltalet för november är +0,7 grader.
Med omslaget i vädret utlovas också snö eller snöslask. Meteorologiska institutet tror på snöslask och några värmegrader till fredag-lördag 20-21.11. medan Foreca, som MTV3:s meteorologer använder sig av, förutspår snö till tisdagen den 23.11. 
Det torra, soliga oktobervädret har denna vecka övergått till ett mera regnigt. Millimetertalet är som bäst 42, men det går tyvärr inte att jämföra med tidigare år eftersom regnmätaren i regel tas in redan i oktober för att inte frysa sönder. Så varmt har det alltså varit.
Sol- och klarvädret som ännu den 10 november var kring 30 procent är nu nere i under 20, vilket redan är mulnare än genomsnittet för november på 25 procent.
Hur som helst, den som ännu inte bytt om till vinterdäck har all orsak att göra det nu. Svart is och kanske blixthalka är att vänta de närmaste dagarna eller senast nästa vecka.



Höstligt. Dimma, regn och högvatten i Borgå å hör till det normala för hösten. Nu utlovas också snö eller snöslask till veckoslutet eller början av nästa vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar