lördag 12 september 2015

Sol över fjärdarna

Ett varmt och soligt höstväder präglar ännu några dagar södra Finland och hela september verkar bli varmare än normalt.

BORGÅ. Det är nödvändigt i synnerhet med tanke på skörden. I en artikel i dagens Uusimaa skriver Olavi Inkilä från Monby att skördetiden blir en av tidernas svåraste. Grödan är ställvis ännu omogen, bara höstvete och korn har gått att skörda. Det som nu förvärrar situationen är mera regn eller alternativt frost. Regn tycks det komma enligt prognosen men ganska sparsamt och frost tycks det inte heller ligga på lut, men vem vet. Nuläget borde råda  i tre veckor framåt för att skörden åtminstone skulle duga som fodersäd.
I samma artikel hänvisar skribenten till det kalla året 1987 med en rekordkall vinter samt en regnig och kylslagen sommar. 1987 räknas som ett nödår visavi skörden, som avslutades rekordsent den 10 oktober. Ganska i samma banor ser det ut att gå med skörden också i år.
Men för andra som inte är så beroende av vädret är hösten nu som finast. Högrycket som lägrade sig över södra Finland i början av veckan har hållit regnen borta, procenten för sol- och klarvädret kryper upp mot 50 och medeltemperaturen ligger en bit över 13 grader. Genomsnittet för september är 46 procent vackert och 11,9 grader i medeltemperatur. 
Det var närapå att inte 20-gradersstrecket hade uppnåtts under de senaste dagarna men allt från den 10-12.9. stannade dagstoppen i alla fall på 19 grader. Det som jag skrev i förra inlägget om en tidsperiod då temperaturen håller sig mellan 20 grader under vår och höst stämmer alltså för i år, den verkar blir stadfäst till den 26.5. - 31.8 och omfatta 97 dygn.
Fram till den 27.9. utlovas dagstemperaturer på högst 17-18 grader, det blir halvklart och rätt milda nätter. Regndagar förekommer men regnmängden som i detta nu är 26 millimeter ökar kanske med bara 10 millimeter, så månadens regnmängd blir betydligt lägre än normalvärdet på drygt 80 millimeter.
Enligt långsiktsprognosen blir vädret från oktober till december fortsättningsvis nästan en grad mildare än i genomsnitt och regnigare än normalt. Det tyder liksom för i fjol på milt och snöfattigt väder nästan fram till jul.




Soligt. I nästan en vecka har höstsolen strålat  över land och vatten från en nästan ständigt klar himmel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar