måndag 21 september 2015

Milt, mera regn och en extraordinär månförmörkelse

Det för årstiden varma höstvädret ser ut att fortsätta till slutet av september, men också regnen har ökat. Och i slutet av september skall ni se upp mot morgonnattens himmel.

BORGÅ. Som det nu ser ut verkar september få en medeltemperatur kring eller över 13 grader (11,9 normalt), vilket skulle föra in månaden i den mildaste sjunde delen, bara sex gånger har september tidigare haft en medeltemperatur på minst 13 grader. Senast skedde det 2011 och 2009 då medeltemperaturen var 13,2 respektive 13,1 grader.
Den högsta snittemperaturen i september noterades år 2006 då den var 13,7 grader. Så är den också för närvarande men en tredje del av månaden återstår och det förutspås ett varmt men inte så varmt väder mot slutet av september. Dagarna har haft litet högre temperaturer än normalt men det är nattemperaturen kring och över 10 grader som är onormalt hög. Frost har inte förekommit alls, normalt blir det frost kring den 18.9.
Mellan den 8 och 14 september rådde ett vackert höstväder utan regn men fr.o.m. den 15.9. har det regnat varje dag, regnmängden är nu uppe i 42 millimeter. I genomsnitt regnar det kring 80 millimeter i september.
Månförmörkelse
På morgonnatten den 28 september inträffar ett intressant himlafenomen då det blir en fullständig månförmörkelse, som inleds  kl. 5.11 och avslutas  6.23.
Det som gör det extra intressant är att det rör sig om en s.k. supermånförmörkelse, som inträffar då månen är full och befinner sig närmast jorden. Det skedde senast 1982 och händer nästa gång år 2033.
Om det inte är molnigt syns månen i en blodröd skepnad eftersom bara de röda och orangefärgade ljusvågorna tränger igenom atmosfären. 


Fullsatt vid åstranden. Den milda hösten har fått båtfolket att hålla kvar sina båtar i Borgå år, september blir med stor säkerhet frostfri.




Månförmörkelse. Den 28 september blir det en s.k. supermånförmörkelse då fullmånen syns som blodröd på morgonnatten, ungefär  mellan fem och sex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar