onsdag 16 september 2015

Höstdagjämningen närmar sig

Om en vecka, den 23 september, är det höstdagjämning, dagen då solen står i zenit över ekvatorn och dag och natt är lika långa överallt på jorden.

BORGÅ. Ur Borgåperspektiv är dagen och natten lika lång först den den 25 september då solen går upp kl. 07:08 och ner 19:09. Det beror på horisontalrefraktionen som är en optisk effekt som kröker horisonten.
Efter höstdagjämningen blir det hur som helst mörkare, nätterna blir längre och dagarna allt kortare. 
Och det går undan med fart, ungefär var tionde dag går solen ner en halv timme tidigare och upp 24 minuter senare, dygnet blir alltså 54 minuter kortare var tionde dag eller c. 3 x 54 = 162 minuter; 2 timmar och 42 minuter, per månad.
Observera också att vi övergår till vinter- eller s.k. normaltid den sista söndagen i oktober då visarna förs en timme bakåt och det med en gång - den 25 oktober - blir en timme mörkare på kvällen och en timme ljusare på morgonen.
I.o.m. höstdagjämningen lämnar vi årets ljusare halva bakom oss. Ett för årstiden typiskt gråväder med regn och allt kallare väder ligger och väntar bakom hörnet. I fjol var hösten mild och långsiktprognosen utlovar ett väder i samma banor för i år. Bestående snö fick vi först i början på januari 2015 förra vintern, och någon ordentlig snövinter blev det aldrig.



Hösttecken. Växtligheten i Japanska parken bakom huvudbiblioteket går i lila medan elefantgräset kompletterar i grönt. Manda hunden var ute på morgonpromenad i parken den 16.9.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar