lördag 15 augusti 2015

Sensommar med algblomning och stjärnfall

Det är bara att tacka och ta emot. Den värme och sol man gick och väntade på i juni och juli är här när vi skriver den 15 augusti. Och det fortsätter åtminstone i en vecka.

BORGÅ. Den rådande medeltemperaturen på 17,5 grader är ungefär en grad högre än för hela månaden normalt och också följande vecka 17-23.8. förutspås vara vacker och varm. Det utlovas rentav ett par heta dagar mot veckoslutet.
Men nätterna har varit kyligare än normalt. Natten till den 13 augusti gick temperaturen i Borgå ned till 7 grader. Så kallt har det inte varit sedan den 17 juni.
Med värmen kom också algblomningen. Från söndagen den 8 augusti fem dagar framåt var temperaturen fyra dagar uppe i 24 och den 12.8. i 25 grader, vilket betydde sommarens tredje heta dag. Då fanns också alger i vattnet på Vessö, men när vindarna kantrade över mot norr sjönk både havsvattnets temperatur från 19 till 15 grader och algerna försvann.
Andra hösttecken är givetvis förekomsten av svamp, man har redan kunnat plocka kantareller och någon stensopp tack vare värmen och de regn som föll främst i juli. För tillfället har det regnat endast 14 millimeter i augusti.
Solen går ned allt tidigare, i dag sker det kl. 21.13 och den gick upp mot halv sextiden på morgonen. När augusti övergår i september är klockslagen 20.23. och 6.11.
Ett illustert skådespel på natthimlen ägde rum i samband att jorden passerade meteoritskuren perseiderna den 12-13 augusti. Natten till den 13 var mulen men den 14 augusti var jag uppe på morgonnatten som var klar och såg summa summarum två "stjärnfall" plus två satelliter som rörde sig i stadig bana framåt uppe i skyn. Alltid något.




Hösttecken. Sommar råder men hösttecknen finns redan i naturen i form av diverse svampar. Här en av de inte ätliga, men desto färggrannare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar