tisdag 18 augusti 2015

Augusti kan bli rekordvacker

I ett tidigare inlägg den 9 augusti framgick att augusti med största sannolikhet blir sommarens varmaste månad. Nu verkar det också som om augusti har chanserna att bli rekordvacker.

BORGÅ. Det beror på det högtryck som lagt sig över stora delar av Finland och som prognosticeras ligga kvar för denna och nästa vecka.
Vädertypen är m.a.o. för första gången i sommar stabil och på ett positivt sett. Så här brukar det se ut i Sydeuropa där meteorologerna har det betydligt enklare att sia om ett sommarväder där lågtrycken sällan drar in från Atlanten som hos oss i Finland. Där är det vanligtvis vackert för 85-95 procent sommartid.
Hur som helst kan det alltså betyda att procenten för sol- och klarvädret i augusti här hos oss kan slå ett nytt rekord. Augusti påminner i mycket om sommaren 1996, vilket kvällstidningarna redan uppmärksammat. Då följde på en skral juni och juli  en helt strålande augusti med en medeltemperatur på 17,8 grader, som då var sommarens högsta, och ett sol- och klarväder på 76 procent som också är rekord för augusti.
Kanske rekord
Som bäst har det varit vackert för 79 procent och om det är förblir helt klart fram till den 20.8. ligger procenten då vid 82.
Blir genomsnittet för sol- och klarvädret minst 67 procent för månadens återstående elva dagar har vi också ett nytt rekord på 77 procent vackert. För att slå alla tiders rekord för vackert väder på 80 procent, noterat i juli 2006, måste de elva sista dagarna i augusti vara klara för minst 78 procent. Osannolikt men inte omöjligt. En enda mulen dag räcker ändå för att det inte går vägen.
I alla fall upplever vi nu en av de vackraste sommarmånaderna sedan dateringarna inleddes 1974. De vackraste augustimånaderna har infallit 1996 med 76 procent vackert, 2002 med 75 procent, 1997 med 73 procent och 1991 då vi hade vackert för 67 procent i Borgå.
Med högtrycket har också vattenståndet för första gången i sommar gått under nivån för det normala normala och ligger nu på cirka 22 centimeter under det normala i Helsingfors. Berg och stenar som legat under vatten gör igen entré.
Samtidigt har det bara regnat 16 millimeter och det råder sedan någon vecka tillbaka varning för skogsbrand.



Högryck och lågvatten. Augusti har varit s.g.s. helt klar allt sedan den 13.8. Det kan bli nytt rekord ifall det vackra vädret håller i sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar