fredag 21 augusti 2015

Fortsatt vackert och ny algblomning



Augusti fortsätter i strålande solsken men samtidigt har blåalgerna börjat blomma på nytt.

BORGÅ. Den första algblomningen var ett faktum kring den 12-13 augusti då temperaturen legat på 24 grader och en gång på 25 i sex dagar. Nu den 21.8. blommar algerna igen, vattnet är grönt och i stränderna ligger tjockare sjok och ser anskrämliga ut. Vindarna har varit svaga men legat mot land i snart en vecka och det brukar räcka till. Temperaturen i vattnet är trots solskenet, som i praktiken fortsatt från klar himmel sedan den 13.8.; inte högre än 18,5 grader. Det beror sannolikt på att nätterna är kalla. Det har i sin tur sin orsak i att vädret är torrt och värmen under dagen snabbt försvinner ut i atmosfären nattetid. Medeltemperaturen är därför bara aningen över det normala med värden på 24 grader dagstid och 8-9 på natten.
Augusti varmast
Ändå ser det fortfarande ut som om medeltemperaturen i augusti skulle stanna på något mellan 16,5 till 17 grader, vilket innebär att augusti blir sommarens varmaste månad. Juni hade en medeltemperatur på 13,6 och juli på 16,1 grader.
Huruvida augusti blir rekordvackert är hugget som stucket. För tillfället är procenten för sol- och klarvädret uppe i 82 men till nästa vecka förutspås halvklart väder fr.o.m. onsdag. Troligtvis blir det inget nytt rekord, det slogs 1996 då det var vackert för 76 procent i augusti, men det är bäst att inte säga varken till eller från, så små är marginalerna. Över 70 procent vackert blir det ändå ganska säkert i augusti.


Osmakligt. Algblomningen tog ny fart den 20 augusti och var den andra för sommaren ur Vessöhorisont.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar