onsdag 25 mars 2015

Våren tog ett steg tillbaka

Man kan nog knappast påstå att det kom som en överraskning, men litet harmset känns det ändå när onsdagen den 25 mars mötte många sömniga ögonpar med ett vitt landskap och snöfall.

BORGÅ. Ändå händer det aldrig eller ytterst sällan att våren skulle komma utan det vi på finska kallar "takatalvi", en ovälkommen kort vinterperiod efter en längre period med sol och värme.
Att vi i år invaggades i falska förhoppningar beror på att det redan i februari blåste ljumma föhnvindar från Norge som resulterade i två dagar med +9 grader den 10-11.2. Trenden satt i också i mars då vi mellan den 11-19.3. skämdes bort med klara, soliga och rätt varma dagar. Den 16 till den 20 mars var temperaturen som varmast och den 19.3. hade vi hela 11 värmegrader i Borgå. Redan dagen innan gick temperaturen för första gången upp till +10 grader.
Sannolikt
Men som meteorologen Petri Takala poängterar i sin väderblogg på Forecas hemsida, är det desto sannolikare att vi får ett bakslag ju tidigare våren visar sig från sin varmaste sida, såsom nu varit fallet.
Han understryker i bloggen att våren är en känslig tid, att vintern inte släppt sitt grepp, att sjöarna är frusna och jorden i tjäle. Atlanten är nu som kallast efter vintern men solen börjar ändå värma och den stiger dag för dag allt högre upp på himlen. Den 10 april står den lika högt som i slutet av augusti. Bara en liten förändring i vindriktningen kan därför orsaka stora förändringar i temperaturen.
Oberoende hur vintern har varit börjar den kalla polarcirkulationen avta under våren, men mindre utbrott av kyla söker sig ändå söderut, såsom nu är fallet.

Den termiska våren, då medeltemperaturen permanent ligger över 0 grader, såg ut att förverkligas redan fr.o.m. den 18.2. fram till den 21.3. Men sedan blev det kallare med dagstemperaturer på c. 0 grader och nattköld ner mot 6-7 grader. Och så kom det alltså snö den 25 mars, en snö som antagligen smält bort till veckoslutet. I fjol började den termiska våren den 21 mars men i år blir det senare, eventuellt i slutet av månaden, helt i enlighet med genomsnittet som ligger mellan den 26 och den 31 mars.

Snö igen. Den 25 mars var det slut på vårvärmen efter morgonnattens snöfall.



Vitt på gatorna i stan. Snömodd fanns bland annat på Stadshusgatan och i korsningen mot Fredsgatan på förmiddagen den 25 mars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar