torsdag 12 mars 2015

Våren är här

Den termiska våren kan bekräftas först efteråt, men innebär att medeltemperaturen bestående håller sig över 0 grader. Så har det i år varit i Borgå sedan den 18 februari. I måndags kom också ett högryck med solsken, vilket får vårkänslan att stiga ytterligare.

BORGÅ. Också i fjol var våren tidig.Medeltemperaturen låg över 0-strecket fr.o.m. sista veckan i februari fram till den 15 mars, då en fem dygns köldperiod med nattemperaturer ner mot 12 köldgrader och dagstemperaturer på omkring 0 grader betydde ett litet bakslag i vårens framskridande. Men från den 21.3. började den termiska våren 2014.
I år har medeltemperaturen alltså legat över 0 grader sedan den 18.2. Fastän nätterna i och med ett nu förekommande solsken och klart väder betyder temperaturer på ca två, tre minusgrader är dagarna så pass varma att den termiska våren verkar fortsätta.
Det är tidigt, i medeltal börjar den termiska våren i södra Finland enligt meteorologiska institutets nätsidor mellan den 26 och 31 mars.

Vårtecken
Våren är med andra ord en och en halv månad tidigare än normalt. Det har bl.a. märkts i vårtecken  som att gatorna sopats rena från sand under förra och den pågående veckan. Enligt anställda på stadens gatuavdelning som intervjuats i Östnyland har det här inte hänt tidigare.
I går den 11.3. var gatan utanför vårt hus sopad ren. Vi satte också ut stolar och bord i bersån mot gården, vilket också det är rekordtidigt.

Mot sommar
Nästa steg mot sommar är den termiska växtperiodens ankomst. Den definieras som en bestående medeltemperatur på över +5 grader. Här i söder sker det i genomsnitt i mitten av april. I Borgå skedde det i fjol den 17 april.
Sommaren börjar när dygnets medeltemperatur bestående håller sig över 10 värmegrader. Det sker här i söder i  medeltal mellan den 15 och 20 maj. I fjol kom sommaren till Borgå den 29 maj men redan före det hade vi mellan den 17 och 25 maj sommar, en värmeperiod med bl.a. fyra heta dagar, dvs. temperaturer på minst 25 grader. Majvärmen avbröts sedan med en kort period av lägre temperaturer för några dagar.


Vårtecken 1. Brinkgatan sopades ren från sand den 11.3. Det är rekordtidigt.


Vårtecken 2. Sittgruppen i bersån sattes också ut den 11.3. Rekordtidigt det med.

Högtrycket kom måndagen den 9 mars, konstaterar flattyn Manda på vårpromenad under Alexandersbron, en dag före islossningen i Borgå å den 10.3.15.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar