tisdag 23 december 2014

Vit jul i alla fall


Skrev visst i en tidigare blogg att det ska till ett julens under för att vi ska få en vit jul. Nåväl, det blev ett julens under i så fall.

BORGÅ. Visst satt det hårt åt men dagen före julafton kom den snö som betyder att julen 2014 firas som "en vit jul".
Så var de facto också fallet fjol och året innan med, medan julen 2011 inte hade snö på marken.
Men i fjol kom det bestående snötäcket först den 11 januari 2014 medan det i år mycket väl kan hända att det bestående snötäcket kom nu den 23.12. eftersom det inte utlovas något töväder på den här års sidan och mera snö till julaftonen. Från 2000 till i år har fyra jular firats utan snö (2004, 2006, 2007 och 2011).
Snöfallet den 22-23.12. betydde ett cirka fem centimeters snötäcke men det räcker för att lysa upp omgivningen och skapa jul- och vinterstämning. Gårdskarlarna var också nöjda, den torra snön gav inga onda ryggar och trafiken stördes inte heller.
I och med den tilltagande kölden som i detta nu är kring -5 grader och det relativt klara vädret kan man tala om ett rätt idealistiskt julväder. December har haft ett ganska fint sol- och klarväder på cirka 20 procent, jämfört med i fjol då det var vackert för 16 procent
och år 2012 då det var bara 8 procent vackert väder.
Medeltemperaturen för december verkar bli mellan en och två köldgrader, vilket är en och en halv grad mildare än i genomsnitt. En god och vit jul till er alla!

Förmiddagsfoto på Borgbacken den 23 december visar att det fanns snö på marken.

2 kommentarer:

  1. Vit Jyyl fick vi! God Jul på idär! Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det samma där uppe där landet är platt och vyerna därför vidare & vitare.

      Radera