onsdag 17 december 2014

Det kallnar mot jul


Väderutsikterna för den sista tredje delen av december har förändrats. Det fryser på.
BORGÅ. Då det tidigare siades om ungefär samma gråväder och en temperatur kring 0 grader som hittills ända fram till årsskiftet, ser det nu ut som om slutet av december skulle få en medeltemperatur på c. -5 grader. I så fall skulle medeltemperaturen för hela december landa på omkring en köldgrad. Det är i alla fall drygt två grader mildare än i genomsnitt.
De senaste dagarna har också medfört ett ganska oväntat soligt väder. Redan nu den 17.12. är procenten för sol- och klarvädret uppe i 20 procent och också om det skulle vara helt mulet till månadens slut betyder det att december blir klar för ungefär 11 procent. Det är inte mycket, men någon rekordmulen månad i likhet med november som hade tidernas bottenrekord med 5 procent sol- och klarväder blir det inte för decembers del. Snarare kommer det att bli några klara dagar till i och med köldknäppen.
Huruvida vi firar julen med snö på marken är hugget som stucket. Om det faller nederbörd denna sista vecka inför jul, sker det  sannolikt i form av snö, men som det nu ser ut blir det uppehåll fr.o.m. söndagen den 21.12. då det blir kallare och därmed ingen snö. Men man kan hoppas.
Vintern 2010 var ovanligt snörik och bilden tagen i januari vid vattentornet visar hur en gammaldags snövinter ska se ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar