torsdag 15 augusti 2024

Sommaren fortsätter

 Ett för årstiden varmare väder råder som bäst nu i medlet av augusti. Men nätterna är svala vilket är typiskt för årstiden.


BORGÅ. Med dagstemperaturer kring 22 grader och nattemperaturer på 12 grader har vi i detta nu ett temperaturgenomsnitt på 17,4 grader. Det är ungefär en halv grad högre än normalt. 

Om dagstemperaturerna är som de brukar vara är nattemperaturerna aningen kyligare. Den senaste veckan har de pendlat mellan 10 och 13 grader i Borgå medan det varit betydligt mildare i havsbandet på Vessö.

Fuktigt har det ändå varit som det brukar i augusti. Sittdynor på stolar och gungor är ordentligt våta på morgonen men ännu lyser dimman med sin frånvaro. Den lär komma i september.

Himlafenomen

Ett väderfenomen som många följde med i veckan bestod av stjärnfall när Perseiderna drog över natthimlen, samtidigt som norrskenet flammade till också över Borgåregionen natten till den 12.8.

Vi är nu nära toppen på den 12-årscykel då solen aktivt slungar ut partiklar i s.k. protuberanser mot jorden, partiklar som magnetiseras och börjar lysa på c. 4 km:s höjd när de kraschar in vår stratosfär. Maximum uppnås år 2025. Då solljuset når jorden räcker det 8 minuter men för partiklarna tar det cirka ett dygn att färdas sträckan mellan solen och jorden. Den är 149,6 miljoner kilometer. Ljusets hastighet är 300.000 km/sekund.

För att återgå till vardagen är procenten för sol- och klarvädret nu uppe i 49 procent, när genomsnittet för augusti är 53 procent. Regnmängden ligger på 77 millimeter, normalt faller det 94 millimeter i augusti. Som det nu ser ut blir sommarens medeltemperatur kring 17,2 grader då den i fjol var 16,5 grader men 2022 hela 18,2 grader. Allt beror ännu på hur vädret i slutet av augusti ser ut.

Lugn vilar sjön. Solsken och vindstiltje på Vessö den 15 augusti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar