lördag 10 augusti 2024

Regnigt och varmt

 Augusti har under första tredje delen varit blöt och varm. För lantbrukets del börjar nederbörden nog räcka till.


BORGÅ. Den 10.8. har vi en medeltemperatur på 18,2 grader, drygt en grad högre än för augusti på lång sikt. Då ska vi minnas att nattemperaturen tre gånger hållit sig så lågt som till 11 grader, så det är dagstemperaturerna på i snitt 22 grader som bidragit till den varma helheten.

Regn och mulet

Regn har det fallit 9 av tio dagar. Mest kom det tisdagen den 6 augusti i form av ett kortvarigt skyfall som visade på 32 millimeter. I korsningen av Stadshusgatan och Ågatan var det som vanligt stopp i gallren till dagvattenbrunnar med översvämning som följd. Brandkåren fick rycka ut. I övrigt har regnmängden varit moderat och hållit sig under 10 ned till en millimeter per dygn. Totalmängden nederbörd ligg nu kring 55-60 millimeter. I genomsnitt regnar det 94 millimeter i augusti, men som någon kanske minns fick vi hela 150 millimeter nederbörd i augusti ifjol.

Så värst klart väder är det givetvis inte när det faller regn. Bara en dag har varit vacker för 75 procent. Procenten för soligt och klart ligger nu på 39 medan medelvärdet för augusti är 53.

Många dagar återstår denna månad men enligt prognoserna ser nästa vecka ut att bli torrare och soligare men regnig igen till veckoslutet.


Mörka skyar. I början av augusti var det ovanligt mulet och regnmolnen drog fram över havet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar