söndag 10 mars 2024

Vintern släpper inte sitt grepp

 Våren verkar bli kylig och utdragen eftersom vintern alltjämt håller oss i sitt grepp och något omslag i vädret inte verkar sannolikt.


BORGÅ. Nu när en tredje del av mars passerats har vi en medeltemperatur på –2,7 grader, det är vackert för 31 procent och nederbördsdagarna är två, men någon större nederbörd kan man knappast tala om eftersom snömängden i Harabacka nu är nere i 11 centimeter jämfört med 12 i början av mars. 

I genomsnitt har mars medeltemperaturen –1,1 grader och med tanke på prognosen för den närmaste framtiden blir det ungefär som hittills. Inte att undra på för det är småkallt. På dagen har vi mellan 0 och 5 grader och på natten från 3 till 8 köldgrader.

Knappast +10 grader

Milstolpen för dagen då temperaturen första gången når upp till minst 10 värmegrader är på lång sikt den första veckan i april, men det sker knappast denna mars.

Det tidigaste datumet för tilldragelsen är den 10 mars 1997 och den senaste den 5 maj 1985. I fjol skedde det den 8 april då temperaturen gick upp till 12 grader.

Hur det går med islossningen är dolt i dunkel. Förra året skedde det den 25 mars. Som tidigast gick åisen i Borgå den 25 februari 1990, en månad som med medelteperturen +0,8 grader ovanligt mild och därtill blöt. Som senast blev det minst 10 grader den 25 april 1985, dvs. samma år som vi uppnådde 10 värmegrader rekordsent. Vanligtvis sker islossningen i april. År 2020 var så mild att det inte uppstod något istäcke på Borgå å.

Också sol. Den 4 mars sken solen på förmiddagen och den 5 och 6 mars var helt klara. Annars har det varit övervägande mulet till halvmulet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar