lördag 23 mars 2024

En liten försmak av vår

Våren segar sig framåt men i dag var andra gången på länge det fanns en gnutta vår i luften och några solstrålar därtill.


BORGÅ. Mars började med snö på marken, det mesta försvann tills det igen föll ny snö och snöslask den 17.3. då snömängden vid Harabacka mätstation visade på 5 centimeter. Men redan den 20 mars var snön försvunnen i Borgå centrum. Temperaturen har nu ett par dagar hållit sig mellan 0 och +5 grader så det smälter dygnet om.

Ändå är våren inte längre hunnen än att medeltemperaturen i dag gick en tiondels grad över 0-strecket. Och när slutetappen för mars visar på ett par plusgrader så blir antagligen medeltemperaturen nära en halv grad över 0. Det kan jämföras med fjolårets mars som uppvisade –1,8 grader i genomsnitt, 8 grader som varmast och 17 köldgrader som kallast. Genomsnittsvärdet för mars är –1,1 grader.

Islossning

Ett tecken på annalkande vår är att islossningen i Borgå å närmar sig. Vattnet strömmar redan fritt mellan Gamla bron och Mannerheimgatans bro och då brukar det inte ta mera än en till en och en halv vecka innan ån är isfri.

År 2023 kastade ån sitt istäcke den 25 mars. I genomsnitt sker det andra veckan i april.

Den småkyligt våren har inte bjudit på mycket sol eller klart väder. Procenten är nu 27 jämfört med 44 på lång sikt. I fjol var mars vacker för 39 procent.

Prognosen för påsken och början av april visar på en maximitemperatur på 8-9 grader på de flesta vädersidorna. Bara norska vädersajten yr.no utlovar 11 grader för den 31.3. och 1.4. 

En nyhet för i vår är de elsparkbräden av märket Tier i grönt som finns parkerade runt om i stan. Vi har tio stycken parkerade vid infarten till vårt boningshus vid Nordenskiöldsgatan, av vilka två har försvunnit och en av dem finns parkerad 100 meter ifrån parkeringsplatsen.

Snöfritt. Början av Tullportsgatan har redan en längre tid varit snöfri liksom stora delar av centrum. Bilden är från den 23 mars.

Nykomlingar. De gröna Tier elsparbrädena dykte upp i stan den 21 mars.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar