söndag 11 februari 2024

Tredje kalla perioden i vinter tar slut

 Vintern började redan i november och har fortsatt till dags dato med en pågående tredje kall period. Nu ser det ut att bli mildare men våren förutspås bli kall och sen.


BORGÅ. Vintern kom med ett tio centimeters snötäcke den 19 november och ett månadsmedeltal på –0,6 grader, som är 2,5 grader kallare än normalt. Också december var med –5,1 grader nästan 3,5 grader under det långsiktiga medeltalet på –1,7 grader. Och det fortsatte i januari vars medeltemperatur –8,6 grader ligger fyra grader under normalvärdet –4,6 grader. Kallare blir också februari om inget oförutsett inträffar.

Vintern har bestått oss med tre längre köldperioder. I december skedde det från den 1 till den 9.12. samt den 30–31.12. I januari var det kallt från den 1–7.1. och från den 12–20.1. I februari skärpte det till den 6.2. med en köldtopp på 22 grader kallt den 9.2. Först kommande vecka väntas kölden avta och bli för årstiden mera normal.

Kallt

I dag den 11.2. är medeltemperaturen c. 7 köldgrader och temperaturen väntas ligga kring omkring fem grader kallt på dagarna och 10 köldgrader på natten i två veckor framåt. Kanske vi får en medeltemperatur på 5–6 köldgrader när månaden är slut. Normalvärdet är –4,4 grader. Forecas meteorolog Markus Mäntykannas säger i sin blogg att vi får gå tillbaka till vintern 2009–2010 då det senast hände att alla vintermånader var kallare än normalt, och det ser ut att stämma. Ja egentligen gäller det ända sedan september som var varmare än normalt senast.

Kall vår

Någon snabb påkommen och varm vår ligger inte heller i sikte, den kalla kupol Finland befinner sig under drar nämligen inte iväg p.g.a. avsaknad av västliga, mildare vindar, när i stället nordliga vindmassor håller oss i sitt grepp. Men solen värmer allt mer det oaktat tills vårens ”med våld” inleds så småningom. Våren anses vara här när medeltemperaturen konstant ligger mellan 0 och +10grader. I fjol skedde det ungefär under den första veckan i april. Månadens medeltemperatur 2023 i april var 5,4 grader (4,8 grader normalt) och fyra dagar var temperaturen uppe i 18 grader.

Nu i februari har vi haft sol och klart för 38 procent men måttligt med nederbörd, snömängden är nu 29 centimeter. Isen på Vessö som försvann med hårda vindar längre ut till havs i början av veckan har igen lagt sig. Ja, vintern är här för att stanna en god stund.


Is på havet. Is så långt ögat ser finns det på Vessö i riktning från stranden mot sydväst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar