måndag 19 februari 2024

Omslag mot milt och fuktigt väder

 Vädertypen under första delen av februari ändrade radikalt den 15.2. då med ens lågtryck från Atlanten gjorde sig påminda i samband med milda vindar och svår halka


BORGÅ. Det kalla väder som rådde till mitten av februari utmynnade den 15.2. i en medeltemperatur på nära 7 köldgrader. I dag, fyra dagar senare, är medeltemperaturen en grad mildare och på stigande.

Förra veckoslutets regnväder den 16.2. resulterade i vatten på isiga vägar och gator och blixthalka överallt. Som högst var temperaturen den 17.2. +4grader. Men redan den 18.2. frös det på i samband med ett strålande solsken, vilket delvis har fortsatt i dag den 19.2. I fortsättningen efter onsdagen den 21.2. blir det plusgrader natt och dag, vilket torde innebära att februari månads medeltemperatur plötsligt närmar sig tre köldgrader och månaden alltså blir mildare än normalt. Senast det skedde var i september som var rekordvarm för också oktober, november, december och januari har varit kallare än i genomsnitt.

Decimerat snötäcke

Procenten för soligt och klart väder ligger i dagsläget på 35. I genomsnitt är det vackert för 29 procent i februari, vilket var fallet förra året. Nederbörden med vatten i lördags decimerade snötäcket från 38 till 28 centimeter. Mot slutet av månaden faller det omväxlande regn och snöslask men någon större ökning av snötäcket verkar osannolik, ändå går det för tillfället bra att skida, vilket en vandring till Hammars från Kokon bra visade, då spåret följde Hammarsleden ett stycke. Ute på isen vid Svinö och Sågholmarna rörde sig folk gående och på skridskor, för det var glansis så långt man såg. Ser vi på inledningen av mars verkar den milda vädertypen att fortsätta, men hur prognosen sist och slutligen utfaller är det ännu för tidigt att uttala sig om.



Glansis. Den kalla natten den 18 februari bildade glansis över havet på Vessö.


Halka. Den 17.2 var det få äldre som dristade sig att promenera utan halkskydd som här på vägen från Harabacka mot centrum.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar