måndag 20 november 2023

Mulen november blev plötsligt vit

Fjolårets väderfenomen med ny, vit snö den 19 november upprepade sig i år. Med ens är landskapet helt vitt. Men november hör till de allra mulnaste i sitt slag.


BORGÅ. Med höstens framfart blir dagarna mörkare och utan snö syns det som mest. Utan större förhandsvarningar från meteorologen förvandlades det gråa till vitt den 19 november när det mot dygnets slut hade fallit 10 centimeter snö. I fjol kom vintern och snön också den 19 november och den snön stannade kvar till den 14.1.23, sedan kom och försvann snön i olika repriser för att stanna kvar till våren först den 14 februari 2023. Men det förekom alltså mycket snö också mellan den 14.1. och 14.2. ifjol.

Ovanligt mörkt

Procenten för soligt och klart väder är nu 11 jämfört med månadens medeltal som är 18.  Men det har varit värre. I fjol var det vackert för 9 procent och 2014 för 5 procent.

Svenska vädersajten klart.se noterar det samma ur eget perspektiv under rubriken Ovanligt mörk november Mörkaste november på nästan 120 år meddelar man med hänvisning till soltimmarna i Stockholm som för några dagar sedan var uppe i futtiga 1,7. Också i Sverige var november år 2014 mörk med endast 5 soltimmar i Stockholm. Mätserien är ovanligt lång och går tillbaka till 1905.

Kallt

Temperaturen var senaste vecka nere i c. 10 köldgrader och kommande vecka utlovas nattemperaturer kring 13 köldgrader samtidigt som dagstemperaturerna börjar röra sig kring något över (alltså varmare) –10 grader. I skrivande stund är medeltemperaturen +2 grader (+0,9 normalt för november) men det verkar som om vi skulle få en snittemperatur nära 0 grader mot månadens slut.

Det är alltså vinter ute och inget annat trots att långtidsprognosen för november–januari utlovat varmare medeltemperaturer på 1–2 grader än normalt.

Snöfall. I Kokon föll det rikligt med snö den 19 november på eftermiddagen. Snöfallet fortsatte så snömängden till sist stannade på 10 centimeter.


Lätt snö. I Pastor Viréns park i Prästgårdsbacken fanns ett tunt snölager vid middagstid den 19.11.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar