fredag 10 november 2023

Grått och blött blir snö och köld

En för årstiden typiskt novemberväder har bjudit på grå dagar med regn och ovanligt höga temperaturer men snart kommer det litet snö och några köldgrader – åtminstone tillfälligt.


BORGÅ. För närvarande har november en medeltemperatur på 4,8 grader (+1,9 normalt) men vi är bara ännu en tredje del inne i månaden. Hur som helst är det en hög medeltemperatur. Endast år 2015 och 2020 då medeltemperaturen var 4,7 respektive 4,5 grader ligger i närheten räknat sedan 2001. Rekordvärmen härstammar från 2000 då vi hade en genomsnittstemperatur på 4,9 grader. Mulet och grått ja. Procenten för soligt och klart väder ligger på 8 när det i medeltal är vackert för 19 procent i november. Nederbördsdagarna är nu 6 och allt från ovan har fallit i form av regn.

Förändring

Men en förändring kan skymtas fr.o.m. måndag nästa vecka. Då kryper temperaturen ned mot mera normala värden på från 0 till 5 köldgrader samtidigt som det utlovas ett par centimeter snö till måndagen den 13.11.

Ser vi litet längre framåt dvs. påföljande vecka fortsätter vädret med någon plusgrad på dagen och ett par minusgrader nattetid. Snö utlovas under ett par, tre dagar jämt litet regn. För det mesta är det fortfarande mulet så procenten för soligt och klart väder ökar knappast nämnvärt. I fjol kom vintern tidigt, det blev snö på marken från den 19.11. och den stannade kvar till den 14.1.23. Sen kom och försvann snötäcket för att till sist fr.o.m. den 17.1 bli bestående fram till våren.

Den medellånga prognosen enligt ECMWF utlovar från november till och med februari med 70–80 procents sannolikhet en temperatur på 1–2 grader högre än normalt och en nederbördsmängd som är högre än i genomsnitt.

Den snö som föll i slutet av oktober fick många bilister att byta till vinterdäck vilket blir aktuellt nu ett par veckor senare.

Snö i slutet av oktober. Många bytte om till vinterdäck när det snöade och nu nästan ett par veckor senare behövs vinterdäcken.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar