söndag 9 juli 2023

Efter blåst kom åskan och regnet

Vädret har efter stabila juni övergått till det ostadiga med hård blåst, högvatten, åska och regn.


BORGÅ. Början av pågående vecka kom med tre dagars hårda vindar från syd-sydväst. Som mest var vindstyrkan uppe i 23 m/sek i vindbyarna och 19 m/sek i normal styrka. Samtidigt steg vattnet till drygt +50 cm vilket fick undertecknad att befara något så ovanligt som att brygglavorna riskerade flyta bort mitt i sommaren, bara 15 cm över vindpiskade vågor. Så gick det lyckligtvis inte. Men fortfarande är vattenståndet högt, c. 20 cm över det normala.

Kallare vatten

Det myckna blåsandet fick vattentemperaturen på landet att sjunka från 22 grader under midsommarveckan till 13 för närvarande. I samma veva försvann de blågröna algerna som blandades upp med vattenmassorna.

Efter blåsten följde till veckoslutet regn och åska. Igår den 8.7. föll det på Vessö 19 millimeter på en dryg halvtimme i samband med hård åska från norr. I Borgå var millimetertalet kring 10.

Inkommande vecka klarnar det upp och temperaturen lägger sig kring drygt 20 grader på dagen och 13–14 grader nattetid. Det är aningen under julis medeltemperatur på 18,2 grader räknat fr.o.m. 2001.

I dagsläget är medeltemperaturen 15,8 grader, det har varit klart för 43 procent och fallit regn för 46 millimeter i Borgå och minst 10 millimeter till på landet. Regnet har också fått blåbären att mogna ställvis liksom smultronen. 

Ostadigt. Åskmoln på lut med rikligt vattenflöde.

Skyfall. Det regnade 19 milllimeterpå en dryg halvtimme på Vessö den 8 juli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar