söndag 11 juni 2023

Heta pustar värmer kall juni

 Juni har tillsvidare varit kallare än någonsin men det vänder i början av nästa vecka åtminstone temporärt.


BORGÅ. Med en medeltemperatur i dagsläget på 11,0 grader ligger vi under den rekordkalla juni 1982 som hade en snittemperatur på 11,8 grader. Men det gällde hela månaden, nu har endast en tredje del av juni passerats.

Varmare blir det hur som helst. Från den 13 till den 17 juni utlovas fem heta dagar med en temperatur på 18–19 grader i medeltal. Men allt beror på fortsättningen hurudan temperaturen i genomsnitt blir när månaden är slut. Verkar bli normalt dvs. litet på 20 dagstid och över 10 på natten från midsommar.

Kalla nätter

Liksom i maj har nätterna varit osedvanligt kalla, tre gånger har temperaturen varit nere i +2 grader, dvs. plats för nattfrost, och 20 grader som varmast.

Men vackert överlag. 64 procent soligt och klart för tillfället och en fortsättning i samma banor fram till midsommarveckan då det mulnar.

Regn har det fallit 2 millimeter. Det är på tok förlitat med tanke på blåbär, jordbruk och växtlighet. Och inte utlovas det mycket mera heller, kanske 10 millimeter under en överskådlig framtid.




Trafik på försommarkallt hav. 12 grader är vattentemperaturen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar