söndag 25 juni 2023

Äntligen litet regn

Ett efterlängtat regn friskade upp naturen på midsommarsöndag eftermiddag.


BORGÅ. Det har varit litet si och så med prognoserna för regn den här våren och sommaren. Ofta har det regnat betydligt mindre än utlovat eller inte alls. Så såg det ut också nu men det åskväder som förde med sig regnet kom med vatten, blixtar och dunder så att regnmängden uppgick till 8 millimeter på landet och 11 millimeter i Harabacka.

När den tidigare regnmängden uppgick till endast 4 millimeter i Borgå och nu ökade med över det dubbla får man vara nöjd. Naturen har ropat efter vatten. Det gäller grödorna på åkern och bärkarten i skogen. Den nu uppnådda regnmängden är inte tillräcklig men åtminstone en bit på väg mot litet bättre växtförutsättningar. Om det skulle regna ännu kring 20–30 mm till skulle det vara mer än bra.

Hyfsad midsommar

Midsommaren har varit halvklar med maximalt 28 grader på midsommaraftonen den 23.6. Nu när också nätterna blivit varmare har vi i nuläget överskridit det långsiktiga medeltalet för juni som är 14,9 grader med 0,2 grader. Den sista juniveckan verkar också fortsätta med om inte heta dagar så åtminstone normal sommarvärme på c. 14–23 grader dagligen.

Det soliga och klara väder som pågick mellan den 9 och 20 juni blev betydligt mulnare fr.o.m. den 20–25.6. Då procenten för sol- och klarväder var 79 den 20 juni är den nu den 25.6.i alla fall 74 procent. Normalt har vi klart för 53 procent i juni.

Vattentemperaturen som var uppe i 22 grader, mycket ovanligt så här tidigt på sommaren, har i samband med två dagars nordvästan gått ner till 17 grader.



Efterlängtat. Det regn som föll i anslutning till ett åskväder fyllde regntunnorna den 25 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar