söndag 9 april 2023

Påsken blev en vändpunkt

12 grader på påskafton

Det kyliga vårvädret som var en fortsättning på marsvädret kom till en vändpunkt i och med påskhelgen.


BORGÅ. Ännu den 5 april var medeltemperaturen –0,9 grader men fram till idag den 9 april har vi nått en snittemperatur på drygt en värmegrad. Den 7.4. steg dagstemperaturen till 9 grader och den 8 april var dagen då temperaturen för första gången under våren gick över minst +10 grader, dvs. 12 grader i Borgå.  Nattemperaturen var nere i 10 köldgrader den 1 april men därefter har den pendlat mellan minus 7 och 0 grader. Någon snö torde inte längre falla, men man är aldrig säker. 

Tidpunkten är som i genomsnitt men jämfört med den milda mars i fjol då temperaturen steg till minst 10 grader (11) den 12 mars ordentligt i efterkant. Den tidigaste datumen för minst 10 värmegrader är 1997 då det skedde den 10 mars och termometern visade 11 grader. Det senaste datumet är den 5 maj år 1985 då vi nådde upp till 10 grader.

Snömängden visar på 0 sedan den 5 april i Harabacka. I gatubilden har den försvunnit men i naturen ligger som vanligt de sista snöfläckarna kvar på norrsidorna där solen inte tar på i högre grad.

Soligt och torrt

Vädret i april har varit övervägande soligt eftersom procenten för soligt och klart nu är uppe i 76. Långtidsmedeltalet för april är 49 procent.

Nederbördsdagarna har tillsvidare lyst med sin frånvaro men fr.o.m. onsdag och torsdag faller det en aning regn samtidigt som temperaturen sjunker litet. Ändå är våren här och med den fågelsången. Koltrastar har uppenbarat sig i ovanligt stor mängd och deras serenader gläder förbipasserade. I går siktades också vårens första fjäril när en citronfjäril flög över ABC-macken i korsningen av Sibeliusbulevarden och Mannerheimgatan. 


Snö på upphällning. I författarparken norr om biblioteket fanns inte mycket snö kvar den 6 mars som var mulen fram till middagstiden och därefter klar, liksom hela påskens väder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar