fredag 21 april 2023

Aprilsommar ännu några dagar

 Det är ovanligt att april har varit så varm och solig som i år. Men efter veckoslutet ändrar sig vädertypen och det blir svalare och faller regn.


BORGÅ. April var kall i synnerhet under den första veckan. Medeltemperaturen den 10.4. blev bara +1,6 grader, den 15.4. +2,7 grader och idag +4,1 grader. Normalt är april månads medeltemperatur just 4,1 grader. De kalla nattemperaturerna har dragit ned på medeltalet, först i natt var temperaturen uppe i fem värmegrader nattetid.

Sol har det varit rikligt och procenten för soligt och klart väder ligger nu på rekordhöga 81. Så gott som från den 8 april fram till idag har solen i praktiken strålat oavbrutet med bara spridda skyar på himlen.

Det har också inneburit torr väderlek. Regndagarna har inskränkts till en enda, dvs. den 11.4. då det föll en millimeter regn.

Fortsättningen blir ostadigare. Det är ännu varmt den 22 april och delvis den 23 april men sedan blir det kallare. Det utlovas halvmulet till mulet och regn under fem dagar med ett millimetertal på över 20.

Som det nu ser ut blir medeltemperaturen ungefär som normalt liksom procenten för soligt och klart väder. De varma dagarna har hur som helst satt fart på växtligheten, vitsipporna blommar, det syns en aning grönska i buskar och på träd och gräset lyser grönt. 19 varma och löftesrika veckor ligger i nuläget framför oss fram till den 31 augusti i år.

Soligt. Solen sken från en klar himmel över Gamla stan den 9 april.

Sav i mängder. En björk som fälldes i mars har börjat producera sav från den kvarvarande stubben i närheten av korsningen mellan Mannerheimgatan och Sibeliusbulevarden. Trottoaren är ständigt våt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar