onsdag 7 december 2022

Vintern skärper sitt grepp

Den snö som föll den 19 november har inte smält bort utan fått påökning. Samtidigt blir det allt kallare. Vintern verkar vara här för att stanna kvar.


BORGÅ. Det var ganska otippat att vi redan nu upplever en snörik och kall vinter, precis som i december i fjol. I skrivande stund är medeltemperaturen –2,4 grader, det har varit nästan enbart mulet och nederbördsdagarna uppgår till tre. Men dessa tre dagar har snötäcket vuxit från 6 till 14 centimeter.

Bara den 2 december såg vi en skymt av solen vilket ger en procent för soligt och klart väder på 2. Helt kört är det ändå inte, de två kommande söndagarna utlovas litet mera sol. Snömängden väntas öka med någonting mellan 20 och 30 centimeter fram till den 20.12. men prognosens sannolikhet avtar förstås så långt framöver.

I alla fall väntas det inte blidväder eller regn, prognosen på vädersajten klart.se utlover en medeltemperatur på drygt 5 köldgrader den 20 december.

Kallt i fjol

I fjol var medeltemperaturen i december –6,6 grader, den femte kallaste på 48 år. Vi kanske inte når upp till så en så kall december i år men mycket kallare än normalt dvs. –2,7 grader tycks det nog bli.

Intressant är att den långsiktiga prognosen fram till slutet av mars tyder på litet mildare väder än i genomsnitt medan det å andar sidan talas om en Grönlandsblockering som tvingar kalla nordanvindar in över Skandinavien och Finland och då blir vädret bistert, också ur elförsörjningssynvinkel.

Än så länge har temperaturen inte varit lägre än 6 köldgrader och inom den närmaste framtiden väntas den gå ned till maximalt 11 köldgrader. Mildast hade vi idag med +1 grad.

I december 2021 var det som kallast –20 grader den 8.12. Snödjupet var som störst den sista december 2021 då mätaren i Harabacka visade på 12 centimeter. Det verkar bli en snöigare men kanske inte riktigt lika kall december under innevarande år.

Snö i skog och mark. Snö fanns det rikligt i terrängen den 7.12.

Liksom längs ån. På båda sidorna av Borgå å var det rätt mycket snö medan blidvädret den 7.12. fick isen att reduceras.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar