fredag 16 december 2022

Snö och köldknäpp övergår i blidväder

 Den gångna veckans snöfall fortsatte med vinterns första köldknäpp i dag. Till veckoslutet och dagarna därpå övergår föret i blidväder.


BORGÅ. Ja det har varit ett omväxlande väder i Borgåregionen. Snöfallen som var exceptionellt kraftiga den 12-13 december ökade på snömängden vid Harabacka mätstation till 39 centimeter för att i dag vara 35 centimeter. Enligt meteorologen är så här djup snö ovanlig i mitten av december och förekommer bara tre gånger under en livstid.

Kölden som hållit sig till litet under det normala övergick i natt i vinterns första köldknäpp med en minimitemperatur på –18 grader. Redan i morgon blir det inte kallare än 10 köldgrader och fr.o.m. den 18.12. fram till julaftonen har vi blidväder, plusgrader på dagen och regn.

Medeltemperaturen ligger nu kring –5 grader, det har varit vackert för 8 procent och nederbördsdagarna uppgår till 9. På det hela tager har december visat sig från en kallare och snöigare sida. Också i fjol var december kall med 6,6 köldgrader i genomsnitt men snömängden i slutet av månaden var bara 12 centimeter. Men det gick att skida.

Bortlämnade fakta

I dagens Östra Nyland framgår det i en intervju med undertecknad att de månatliga väderanalyserna i tidningen som pågått sedan oktober 1990 slutar och att man kan läsa vidare om Borgåvädret i denna blogg.

Det som lämnades osagt, trots att jag nämnde det i intervjun, var att ÖN beslutade sig för att dra in väderartiklarna p.g.a. sparskäl. Texten var trevlig och lättläst, men man kunde ha nämnt orsaken till bortfallet. Nu kan man ju få uppfattningen att jag drog mig tillbaka frivilligt.

Rikligt med snö. På en promenad i den japanskt inspirerade författarparken med hunden Molly den 9.12. försvann hunden nästan i snön. Mera snö föll det den 12–13 december.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar