fredag 11 november 2022

Det utlovas snö om en vecka

Den milda hösten har invaggat en i illusionen om en trend som inte slutar. Men det gör den. Nästa måndagsmorgon om en vecka kan det finnas tio centimeter snö på marken.


BORGÅ. Ja så långt man kunnat följa med väderprognoserna en vecka till två veckor framåt i november har det milda, gråa vädret övervägt. Som bäst är medeltemperaturen rekordhöga 7,0 grader. Normalt har november en snittemperatur som är sex grader kallare.

Men nu utlovas alltså en förändring. Redan på söndag den 13.11. börjar temperaturen att sjunka och hela nästa vecka blir medeltemperaturen den normala på c. +2 grader. Inte bara nattfrost utan köldgrader utlovas från onsdag–söndag. Och sent på fredag kväll den 18.11. börjar det falla snö som fortsätter hela lördag och söndag. Det utlovas mellan 10–15 centimeter så den som inte bytt till vinterdäck har alla orsak att göra det snabbt.

Att sedan snön antagligen smälter bort påföljande vecka med temperaturer kring 3 till 5 grader på plussidan är inte orsak till att skrinlägga däckbytet. Det kan snöa mera när som helst.

Sen första snö

Den första snö faller i genomsnitt den 21 oktober. I fjol skedde det den 23.10. Nu är vi alltså ganska sent ute om första snön dateras till den 18.11. Sedan 1974 då väderdateringarna inleddes för min del har första snön kommit senare bara en gång, den 21.11. år 2015.

I nuläget är dagarna med nederbörd 11 och nederbördsmängden 27 millimeter. Procenten för soligt och klart väder är nere i rekordlåga tre procent, men i morgon och på söndag ser vi ganska mycket sol igen på länge.

 

November har varit rekordmild men nu utlovas snö och kyla. Enda soldagen hittills var den 1.11.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar