tisdag 18 oktober 2022

Vädret blir kyligare efter storm med åska

 Det milda vädret i oktober blir som en omvänd hand från och med i morgon, den 19 oktober, då dagstemperaturerna verkar hålla sig under 10 grader till slutet av månaden.


BORGÅ. I skrivande stund är medeltemperaturen 9,0 grader. Det är tre grader mera än genomsnittstemperaturen i oktober på 5,9 grader. Högre dagstemperaturer och i synnerhet nattemperaturer är orsaken.

Men nu blir det ett omslag till det kyligare. T.ex. i morgon utlovas mellan 1 och 6 grader och fram till månadsskiftet blir den prognostiserade medeltemperaturen kring 5,5 grader. Det är ungefär som normalt. Det tyder i sin tur på en snittemperatur för oktober på c. 7,6 grader, fortfarande omkring en och en hav grad över genomsnittsvärdet. Det blir också ganska torrt och ställvis tittar solen fram.

För tillfället har vi haft vackert väder för 30 procent. Regndagarna har uppgått till 8 och regnmängden till 34 millimeter. Det är litet mulnare och torrare än jämfört med månadens genomsnittsvärden.

Åska och storm

På natten kl. 00.20 måndagen den 16 oktober drog en åskfront från väster över södra Finland. Det blåste upp till storm från sydväst i ungefär i en timme och havsvattnet steg avsevärt.

I Karis uppges ett hus ha blivit utan tak. I Hangö uppmättes 39,2 meter i sekunden i vindbyarna, som kan vara de hårdast någonsin uppmätta i Finland enligt Västra Nyland.

Vinden avtog i riktning österut så den i Helsingfors var 30–35 meter/sekund. På Emsalö uppmättes i byarna 32 meter/sekund. En kraftig åskknall väckte folk som hade somnat, tyvärr gick ovädret förbi utan att jag skulle ha blivit väckt.

Vattnet på Vessö steg till c. 50 cm över det normala men den hårda sydvästan drev vågor och tång långt upp på stranden. Stolar och bord hittades omkullvälta. På en granntomt hade en gunga stjälpt omkull och på en annan hade mindre tallar blåst omkull och jordlagret med rotverket undertill syntes med ens.

Nattlig storm. Omkullblåsta småtallar var följden av åskfronten med stormbyar natten till måndagen den 16 oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar