tisdag 11 oktober 2022

Mild start på oktober

 När en tredje del av oktober passerats har den rådande vädertypen varit mild och regnfattig. Också solen har tittat fram.


BORGÅ. Nu är medeltemperaturen 8,9 grader, dvs. tre grader högre än genomsnittet för oktober. Varmare har det varit bara i oktober 2000 då medeltemperaturen blev 9,1 grader. Men två tredje delar av månaden återstår.

Om väderappen Klart.se har rätt fortsätter vädret med huvudsakligen milda temperaturer fram till den 24.10. då medeltemperaturen fortfarande är c. 8 grader. Nattfrost utlovas bara ett par, tre dagar. Det indikerar att den första snön kanske uteblir i oktober, då den i genomsnitt ska falla den 21 oktober.

Litet regn

Regnmängden är nu 16 millimeter. Det är inte mycket, normalt faller det nämligen drygt 90 millimeter i oktober. Mera regn på c. 15 millimeter utlovas till veckoslutet men därefter är det huvudsakligen uppehållsväder.

Den första veckan i oktober var mulen, det var bara kring 25 procent klart men för tillfället har vi haft vackert väder för 40 procent. Oktobers normalvärde är 36 procent.

Löven finns ännu till största delen kvar beroende på få frostnätter men visst ligger det drivor av löv också på marken.

Skriande fågel

På platser med ekar är marken täckt av ekollon. Enligt Bondepraktikan betyder mycket ekollon vid Mikaelitiden mycket snö vid jul och stark kyla efteråt. Om ekollonen är tomma och våta blir vintern mild, det är de inte.

Om grönspetten, dvs. gröngölingen eller grön hackspett vet Bondepraktikan att berätta att den i oktober förkunnar vädret tre dagar i förväg. Har han ett långt entonigt läte blir det vackert väder, skriar han mycket, blir det regn och oväder och – observera – kommer han in i husen och skriker, då blir det ännu värre. Har ni någonsin haft en vild fågel som skrikit inomhus. Inte jag.

Löv i buskarna. Bänken i Viborgsskvären har en tidig och vacker morgon på hundpromenad den 10 oktober löv omkring sig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar