fredag 12 augusti 2022

Augusti kommer med hetta

 Augusti verkar åtminstone till halva månaden bli torr och så småningom får vi också en räcka med heta dagar.


BORGÅ. För tillfället är medeltemperaturen kring 18,0 grader (16,4 normalt), det har varit vackert för c. 70 procent (58) och regndagarna är två och regnmängden litet under 10 millimeter.

Två heta dagar noterades den 5–6.8. men mera står på lut. Enligt prognosen blir det hett i södra Finland fr.o.m. i dag t.o.m. nästa lördag, alltså nio dagar i rad.  Det betyder problem för dem som bor i flervåningshus, i synnerhet högre upp och närmare taket.

För sol- och värmeälskarna är det förstås ett paradis. Håller prognosen får vi 10+5+13 = 28 heta dagar i sommar. I fjol var de 40 och normalt 18.

Soligt och torrt

Vädret har varit soligt, procenten ligger vid 70 jämfört med normalvärdet 58 för augusti. Regn har det fallit under två dagar med en regmängd på 7 millimeter. 

Väderprognosen två veckor framöver visar på ett mera ostadigt väder med upp emot 50 millimeter regn och halvklart men fortfarande varmare än normalt.

Att det är torrt ser man på björkarna som fäller sina gula blad. Men det regn som fallit har glatt såväl blåbärs- som svampplockare. Älgflugorna som i fjol började svirra omkring den 4 augusti har synts till mycket sporadiskt allt från den 10.8. Plågan brukar fortsätta i en månad. Till sensommaren hör en stor och orangefärgad fullmåne i augusti, närmare bestämt i dag den 12.8. som stiger över horisonten kl. 22.10. Havsvattentemperaturen är nu 20 grader men stiger säkert ett par, tre grader i.o.m. perioden med hetta och tjänliga vindar från syd- sydväst.



Fågelbesök. Vitkindade gäss har ofta besökt viken i varierande mängder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar