tisdag 23 augusti 2022

Augusti kan bli rekordvarm

 Efter en över en vecka lång period med heta dagar övergick augusti i normalare temperaturer i söndags. Men några heta dagar till finns i sikte. Och i slutändan kan augusti bli rekordvarm.


BORGÅ. Medeltemperaturen ligger som bäst rekordhögt för augusti. 19,6 grader är högre än tidigare rekordåret 2002 med 19,2 grader i snitt för augusti som helhet. Normalt har vi en medeltemperatur på 16,4 grader sommarens sista månad.

De heta augustidagarna är i detta nu 11. Två inföll den 4-5 augusti men merparten mellan den 12 och 19 augusti då de blev sammanlagt 8. Väderprognosen för denna vecka utlovar ytterligare två heta dagar, sedan verkar de ta slut. Normalt har vi fem heta augustidagar.

Om vi får 12 heta dagar i augusti och adderar dem till juni månads 5 heta dagar och 10 i juli så slutar det på 27 stycken. I fjol var de exceptionellt många, dvs. 40. Rekordet är från år 1997 då de blev 44 men också år 1999 var de 41 till antalet.

Trots att vädret nu blir normalare för temperaturens det verkar det hur som helst som om augusti blir sommarens varmaste månad. I juni var medeltemperaturen 17,0 grader och i juli 18,8 grader.

Sol och torrt

För tillfället är procenten för soligt och klart väder höga 74. I fjol regnade augusti bort med bara 38 procent vackert väder. Antagligen blir det mulnare mot slutet av månaden och litet regn utlovas. För närvarande har det falt 15 millimeter i Borgå under 3 regndagar. Det normala är 94 millimeter, men i fjol föll det drygt 100 millimeter till, dvs. 195 millimeter, vilket innebar augustirekord.



Torrt. Det torra, varma augustivädret tar sig uttryck i en matta med fallna löv som här på trottoaren till Mannerheimgatan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar